Alles over fonds
Het geheim
achter elke grote chef Als je aan pakweg 100 chefs zou vragen wat hét geheim achter een grote keuken is, dan krijg je misschien wel in 90% van de gevallen hetzelfde eenvoudige antwoord: een goede fond. Want die speelt immers de hoofdrol in elke goede keuken. Een fond is een extract
(sterk ingekookte bouillon) op basis van vlees, groenten
of vis, al dan niet verrijkt met kruiden en specerijen.
Fonds worden al eeuwenlang gemaakt. Ze passen in de
goede burgerkeuken waar niets verloren mocht gaan. Maar
voor de hedendaagse chef zijn het in de eerste plaats
onmisbare basisingrediënten. De letterlijke vertaling
van fond is 'basis' en die naam heeft het product niet
gestolen want iedere goede saus begint bij een fond. De
basis is dus de fond en de fond is de basis.
Welke soorten fonds bestaan er ? (Voor elk wat
wils)
Deze keuze uit al deze fonds wordt bepaald in functie van het gerecht. Wat is een
consommé ? Wat is een fond
? Wat is een
essence? Wat is een
glacé? Wat is het verschil tussen een blanke en een bruine fond ? Een witte of blanke fond wordt getrokken van schenkels en botten van licht vlees die uitsluitend geblancheerd worden. Hij wordt gebruikt bij pocheren van gevogelte, witte sauzen, bij blanke ragouts,.. Voorbeelden van een blanke fond zijn gevogeltefond en kalfsfond. Van zodra het schenkel en de botten in de oven worden gepinceerd (bruin gebakken met een vet bestanddeel zoals vet of olie), verkrijgt men een bruine fond (ook wel estouffade genoemd). Deze is geschikt voor het aanmaken van bruine sauzen, bruine ragouts, aspics, risotto’s, stamppotten, soepen etc…. Voorbeelden van een bruine fond zijn rundfond, kalfsfond, lamsfond, …. De wild-, vis- en groentefond (deze laatste wordt ook wel magere fond genoemd) worden klassiek niet gecatalogeerd onder de bruine of blanke fonds omwille van hun specifieke bereiding. Het gebruik van fonds is meer wijdverbreid dan men wel zou denken. Je kan het immers niet bedenken of een recept is bereid op basis van een fond. Ze worden hoofdzakelijk gebruikt als basis voor sauzen maar ook in allerhande soepen verwijzen ze het bouillonblokje naar de reservebank en maken van aspics (gerechten in gelei), stamppotten, of zelfs pilavgerechten een ware lekkernij. Wat dacht je van een risotto, waarbij de rijst langzaam de heerlijke smaak van de fond opneemt? Zelf fonds bereiden Om grotere hoeveelheden te bereiden volstaat het om de benodigde hoeveelheid grondstoffen verhoudingsgewijs te verhogen. Net zoals in de volksmond wel eens gezegd wordt «wie mooi wil zijn moet lijden », geldt voor wat het bereiden van fonds betreft « wie een kwalitatieve fonds wenst te bereiden, moet er bijna een ganse dag in de keuken voor slijten ». Daarom willen we je deze handige tip willen zeker meegeven. Verspil je tijd niet aan het bereiden van kleine hoeveelheden, maar bereid fonds in grote hoeveelheden en vries ze in, zo heb je ze steeds bij de hand als je ze nodig hebt.
Kant-en-klare fonds: snel en makkelijk ! U bent een hobbykok die graag in de keuken staat, maar urenlang botten inkoken is er net te veel aan ? Voor wie zich al de moeite van het zelf bereiden van fonds wil besparen zijn er in de handel kant-en-klare fonds van Lacroix beschikbaar. Van hoogstaande kwaliteit en in hun geconcentreerde vorm bewijzen deze dat convenience en gastronomie best wel hand in hand kunnen gaan. Het zijn onontbeerlijke producten voor wie de lat in de keuken iets hoger wil leggen, zonder er een fulltime job van te maken. Altijd de moeite om eens uit te proberen wanneer je weinig tijd hebt! Hoe bereid je een saus op basis van een fond ?
Zoals eerder gezegd «
is de fond (nog maar) de basis ». Door de fond eenvoudig
tot de helft in te koken en te monteren met stukjes
koude boter heb je in een handomdraai een lekkere saus.
Je kan nog wijn, room, allerhande groenten, kruiden en
specerijen toevoegen, naargelang je behoefte. (bron: www.xquis.com) |
terug naar Basisrecepten